Pedagogisk tips: Ta hjälp av YouTube

Om du ska lära dig något nytt, vare sig det är i skolan, på jobbet eller i vardagslivet, så kan YouTube vara till stor hjälp.

YouTube

På YouTube finns det tutorials om så gott som allting. Om du vill lära dig spela Frostlåten “Let it go” på cello som nybörjare, eller spela samma låt men med ett avancerat pianoarrangemang, så lär du hitta det på YouTube. Det finns YouTube-filmer om allt. Det finns personer som bokstavligen har renoverat sina hus genom att titta på YouTube-filmer. Vare sig du vill lära dig något för ditt vardagsliv, arbetsliv eller skola och studier, så kan du alltid ta hjälp av YouTube.

Rätt film och på rätt sätt

Anledningen till att YouTube kan vara en stor hjälp när du ska lära dig något nytt, är att vi förstår de små detaljerna bättre, om vi först förstår den stora helheten. Om du ska lära dig om ett slag under andra världskriget, så underlättar det om du har en bra bakgrundskunskap till slaget. Vi måste kunna sätta in den specifika kunskapen i dess rätta sammanhang – i annat fall har vi egentligen inte förstått det vi ska lära oss. Vi måste förstå principerna.

När du ska lära dig något nytt kan du söka på det ordet på YouTube. Det är viktigt att du ser vem som har gjort filmen – var källkritisk. Men du kan ändå se filmen, även om det inte är en “expert” som en professor från Uppsala Universitet som har gjort den. Även filmer som inte har många visningar. Det är viktigt att du ser fyra-fem olika filmer om samma sak, gärna på både engelska och svenska, då kommer du också att kunna förstå vad som kanske inte stämmer. Men genom att titta på filmerna kommer du enkelt kunna ta till dig den stora kunskapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *