Så fixar du intervjun till utbildningen

När man hör ordet “intervju” är det många som direkt associerar detta till arbeten och anställningar, men även i samband med ansökningar till en utbildning kan en intervju vara ett faktum. Det är inte ovanligt att många YH-utbildningar har intervjuer som ett steg i sitt urval och då är det viktigt att du förbereder dig ordentligt.

Många människor är intresserade av att studera och det gör att konkurrensen om platserna är stor. I genomsnitt brukar man säga att det är cirka 3,7 sökande för varje plats som utbildningen erbjuder. När det är dags att välja ut elever är det inte bara betygen som kommer vara avgörande, utan här är det också fokus på att få in rätt typer av personer. Man vill se att de sökande har engagemanget och motivationen som krävs, men skolorna kan i många fall även vilja höra varför du har valt utbildningen i fråga. Att förbereda sig är således A och O för att lyckas.

Så förbereder du dig inför utbildningsintervjun

Hur ska man då förbereda sig och vad är det för frågor som kommer att ställas? Kort och gott kan man försöka tänka som så att man ska på en arbetsintervju. På Yepstr kan du hitta smarta tips för din arbetsintervju och få goda råd och vägledning. Sidan hjälper dig att vara så förberedd som möjligt, så att det blir just du som kammar hem anställningen. Här nedan har vi listat ytterligare några punkter som du kan ha stor användning för.

  • Fundera på varför du vill gå utbildningen och vad den kommer att göra för just dig. Vill du gå utbildningen för att du är intresserad av enstaka kurser eller vill du använda dig av hela utbildningen som ett steg in i en ny karriär?
  • Se till att du kommunicerar tydligt och rak. Undvik utfyllnadsord och svara ärligt på frågorna som ställs. Många skolor vill även se hur du uttrycker dig i skrift. Lämna talspråket hemma och texta tydligt och ordentligt.
  • Läs på ordentligt om den utbildning som du vill gå och skaffa dig information om skolan. Intervjun är inte bara till för att anordnaren ska kunna välja rätt personer till kursen, utan det är även ett riktigt bra sätt för dig att se om den passar dig överhuvudtaget.
  • Kom i tid, klä dig vårdat och var dig själv! Anordnaren vill se vem just du är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *