Vilken utbildning?

Det är viktigt att gå en utbildning som för dig framåt. Det finns olika slags utbildningar att välja på och alla måste inte gå på en och samma väg.

Gymnasiekompetens

Om du inte har fullgjort din gymnasiekompetens blir Komvux ett naturligt alternativ. Om du vill få göra något nytt i livet och även få flytta, så kan du istället läsa in gymnasiekurserna på en folkhögskola. Då får du möjlighet att gå på en annorlunda skola, samtidigt som du läser in kompetensen. En folkhögskola är som en vanlig skola, men ofta bor man tillsammans och det blir ett annat slags studieklimat – mindre stress och mer personligt.

Högskola

Om du har läst gymnasiet och skulle vilja studera på högskola, så måste du ta reda på vilken utbildning du egentligen skulle vilja gå – vad du vill du jobba med i framtiden. Ett bra sätt att ta reda på vad man vill jobba med är dels att testa på olika slags jobb, dels att göra olika tester för att se vilket jobb man kan passa till. Ett tips kan vara att du frågar dig vad du trivs med och är duktig på – och vad du inte trivs med och inte är lika duktig på. Vill du jobba med människor eller med uppgifter? Trivs du att sitta på ett kontor och arbeta med siffror eller vill du helst vara utomhus? Vill du ha ordning och reda eller att det hela tiden händer en massa saker? Ibland vet vi inte heller vad vi vill göra, men vi kan vara på det klara med vad vi inte vill göra. Även det kan vara en slags utgångspunkt. Du kan också läsa en kurs på distans, för att testa på att studera på högskola och se om du tycker att en inriktning verkar intressant. Alla högskolor, som Mittuniversitet, erbjuder distansstudier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *