Studera på distans

Om du ska läsa på högskola finns det många kurser och program som du kan välja att studera på distans, istället för att behöva flytta från din hemstad. Det finns både för- och nackdelar med att studera på distans.

Distansstudier

Att studera på distans innebär att du är själv ansvarig för dina studier. Du har en lärare, en kursplan, kurslitteratur och klasskamrater – men kommunikationen och det sociala livet sker primärt via datorn. Istället för att du går till ditt klassrum varje dag och träffar dina klasskamrater och lärare, så har ni klasser en eller ett par gånger i veckan via nätet. Då loggar ni in er på en särskild sida, och kan samtala med varandra via mikrofon, kamera och chattjänst. Självklart har du både inlämningsuppgifter och prov även när du studerar på distans. På vissa kurser har ni också fysiska träffar på högskolan ett par gånger under terminen.

Fördelar med att studera på distans

Det finns flera fördelar med att studera på distans. Genom att studera på distans kan du välja själv var du befinner dig i världen: i Frankrike, hemma i vardagsrummet i en mindre stad som Åmål eller i sommarstugan. Du behöver inte flytta för att kunna genomföra dina högskolestudier. Om du har barn och familj kan du bo kvar och ni kan fortsätta med ert liv. Distansstudier underlättar också om du har ett jobb som du vill fortsätta med. Det finns många vuxna som faktiskt jobbar heltid och samtidigt pluggar på 100, 50 eller 25 procent – särskilt de personer som vill vidareutbilda sig inom sitt eget yrke. Genom att studera på distans har du också möjlighet att lättare kunna jobba, då du lägger upp din dag som du vill. Distansstudier kan vara ett bra sätt att spara in pengar, men även distansstudier beviljas studiemedel från CSN.

Nackdelar

En stor nackdel med att plugga på distans är att du inte träffar dina klasskamrater och din lärare. Eftersom du har färre lektioner kommer det också finnas kunskap som du troligtvis kommer att missa. Det är svårt att ha samma slags diskussioner på nätet som i verkliga livet. Det är också svårare att bygga samma slags relationer med människor som du inte träffar dagligen. Det kan också vara svårt att att disciplinera sig och verkligen jobba. Om du ska plugga på distans är det viktigt att du klarar av att lägga upp din egen dag och verkligen skicka in uppgifterna i tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *