Ekonomiska tips för studenten

Att vara student innebär ofta att behöva vända på slantarna. Här kommer ekonomiska tips för tiden som student.

Lån och bidrag

Många som studerar väljer att låna pengar från CSN. Du kan välja mellan att ta både lån och bidrag eller att bara ta bidraget. Om du tar lån är det viktigt att tänka på att pengarna en dag ska betalas tillbaka. Samtidigt är det viktigt att klara av studierna – det måste vara din prio ett – och då underlättar det mycket att ta studielån.

Pott med pengar

Om du gör ett studieuppehåll mellan gymnasiet och högskolestudier, vilket är väldigt vanligt i Sverige, kan det vara klokt att faktiskt försöka jobba upp en liten pott pengar innan det är dags att börja studera. Då kan du leva ett lite bättre liv som student, och du kommer ha större möjligheter när du ska söka boende om du ska flytta till ny stad. Det är också skönt att kunna köpa det som du verkligen behöver. Det finns personer som har jobbat ihop pengar, så att de inte behöver ta något lån alls.

Sommarjobba och jobba

Ett bra sätt att göra studenttiden lite roligare och få råd att resa, hälsa på vänner, köpa kläder och göra saker medan du är student, är genom att jobba extra. Bensinstationer, affärer och äldreboenden söker ofta extra personal. Ett tips är att jobba natt, då det innebär OB, högre lön. På vissa ställen kan du rentav sitta och plugga lite på natten.

Delat boende

Våra boendekostnader är ofta vår största utgift. Ett bra sätt att spara in pengar är genom att dela bostad med andra. Det absolut bästa är om du kan bo hemma hos dina föräldrar, då kan du spara in tusenlappar varje månad. I annat fall är det klokt att hitta en lägenhet att dela med några andra. Många studenter vill ha ettor, men en etta bli dyr per kvadratmeter, särskilt i Stockholm och Göteborg. Då kan det vara klokare att vara fyra personer som hyr en fyra eller femma. Då kommer månadskostnaden att bli lägre, men du kan ändå bo väldigt bra. Ett annat tips är studentkorridorer. De har inte alltid så bra rykte, men vilken slags studentkorridor som du kommer till beror både på de andra, men även på dig själv. Du kan vara med och skapa en bra och ordningsam korridor, där ni både kan ha studiero, men också mycket gemenskap – och samtidigt spara pengar.

Som student har du också tillgång till många rabatter. Det är billigare för dig att resa, teckna olika abonnemang för mobil och internet och det finns ofta kaféer och restauranger i studentstäderna som erbjuder studentpriser. Genom att nyttja rabatterna till fullo kan du spara in mycket pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *