Studera eller jobba efter gymnasiet?

Det kan vara svårt att veta om du ska studera vidare eller jobba efter gymnasiet. Det finns för- och nackdelar med att både studera och att jobba.

Studera

Om du går direkt från gymnasiet till nya studier, så har du studievanan väldigt fräsch. Det känns naturligt att gå till skolan på måndag morgon och att man gör läxor på kvällen. Om du har blivit antagen till en utbildning som läkarlinjen på Linköpings Universitet – som är svår att komma in på – så är det självklart klokt att omgående studera vidare. Men det är viktigt att du verkligen går rätt utbildning då du en dag kommer att behöva betala tillbaka på lånen.

Arbeta

Det som är positivt med att arbeta är att du får ett studieavbrott. Det ger en möjlighet att testa olika yrken och upptäcka vem du är på en arbetsplats. Om din dröm är att bli ingenjör, så kommer du troligtvis utvecklas än mer som människa om du jobbar på ett ålderdomshem ett par år, än om du aldrig testat på att jobba med människor. Att ta ett eller flera sabbatsår gör också att du kan vidga dina vyer på olika sätt, som att jobba, resa jorden runt och testa på olika saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *