Flytta till en studentstad

Det är spännande att komma in på drömutbildningen och få flytta till en studentstad. Men det kan ibland vara svårt att hitta en bostad, då det är bostadsbrist på billiga studentboenden.

Bostad

När du har kommit in på din utbildning är det viktigt att du omgående börjar att leta efter en bostad. Du bör också vara realistisk. Det är inte möjligt att 100 000 studenter i Sverige ska kunna ha en varsin etta – det finns inte så många billiga ettor. Då är det bättre att utgå från verkligheten på en gång och leta boende där det verkligen finns bostäder – så att du hittar ett boende tid. Du bör ansöka till alla studentboenden som finns och ställa dig i bostadsköer. Men ofta kan det vara lättare att få bostad genom kontakter. Du böra kolla vilka personer som din familj, grannar, släktingar och nästan obekanta känner i den stad som du ska flytta till. Det finns många som gärna har en student inneboende hos sig. Genom att vara inneboende drar du ner på dina kostnader – och du har en bostad som du sedan kan söka dig vidare ifrån. Det är alltid lättare att hitta ett bättre boende när du har bott i din nya stad ett eller ett par år, särskilt utpräglade studentstäder som Lund, Uppsala och Umeå.

Universitetet

Du böra också gå till din högskola eller universitet och ta reda på var din institution ligger, innan första träffen. Du bör också skaffa dig all studentlitteratur i förväg. En stor del av studentlitteraturen hittar du på universitetet. När du har flyttat till staden kan det alltså vara klokt att ta en tur till universitetet, köpa böckerna och lära känna dina omgivningar lite bättre i förväg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *