Lära sig ett språk

Det är vanligt att som vuxen vilja lära sig nya saker, och särskilt ett nytt språk. Det är roligt att kunna göra sig förstådd i andra länder, kunna läsa fler böcker och se mer filmer, utan att vara begränsat av att bara kunna engelska och svenska.

Språk

Det är många som har läst ett extra språk på högstadiet och gymnasiet, men som sedan glömt bort språket. Eller så läste du aldrig något extra språk, men känner en längtan efter att få kunna tala italienska, spanska, ryska, tyska eller franska. Intresset för språk hänger också ihop med att resa. Om du har rest till Thailand på charter kan det vara intressant att kunna några thailändska ord. När du har varit i Thailand fem gånger och börjat få smak på både maten, kulturer och språket, då blir det ganska naturligt att vilja lära sig lite mer. Vi svenskar reser mycket och har också kontakt med människor från andra länder – både nysvenskar, vänner på nätet och vänner som bor utomlands.

Lära sig ett nytt språk

Idag finns det stora möjligheter att lära sig ett nytt språk. Det finns många appar som man kan ladda ner till mobilen eller surfplattan och träna hemma. Vissa appar är gratis, medan andra kostar eller har köp i appen. Om du vill lära dig ett nytt språk är det alltid bra att ha ett par språkappar i mobilen att använda. Men det kan vara svårt att lära sig ett nytt språk genom att bara använda appar. Det absolut bästa är att åka till landet, gå en språkkurs och att använda språket. Men om det inte är möjligt, så bör du försöka ta språklektioner. Även på mindre orter som Åsele eller Grums brukar det vara möjligt att gå språkkurser. Ett annat tips är att hitta en språkpartner. Om det finns någon i din stad som vill förbättra sin svenska och har arabiska som modersmål, och du vill lära dig arabiska, så kan ni träffas och lära er varandras språk – ett mycket effektivt sätt och helt gratis. Ett annat sätt är att ta språklektioner online. Det finns språkplattformar som innebär att du kan sitta hemma i vardagsrummet, medan din lärare sitter i sitt vardagsrum i Spanien, Polen eller Ryssland. Det bästa är att kombinera de olika metoderna och att du utsätter dig för språket så mycket som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *