Studielån eller inte?

Om du är student uppstår självklart frågan om du ska ta studielån eller inte. Här kommer några tips på hur du kan tänka för att fatta det bästa beslutet utifrån din situation.

Studera

Det är en stor förmån att kunna få gratis högskoleutbildning som vi får i Sverige. Det lån vi tar för att studera är inte ett lån för att betala för studierna, utan för att ha pengar under studietiden. Oavsett om du tar lån eller inte, kan du alltid ta bidragsdelen. Du kan också välja att ta hela bidraget, men kanske endast halva lånedelen. Som student har du också många rabatter som du kan nyttja för att få ner kostnaden. Du har tillgång till rabatterna vare sig du tar studielån eller inte.

Studielån eller inte?

En stor fördel med att ta studielån från CSN är att du kan fokusera på dina studier och inte behöva tänka på din ekonomi. Det tar tid och kraft att studera, och under vissa perioder kan det vara mycket intensivt, särskilt i slutet av terminerna. Då kan det vara skönt att veta att pengarna kommer in på kontot och att du inte behöver oroa dig för ekonomin och dina räkningar, utan bara fokusera på studierna. Det kan också vara jobbigt att studera: att känna stressen att hela tiden behöva prestera, och då kan det också vara skönt att inte behöva jobba när du väl får vara ledig. Dock är det många som ändå måste jobba under sommaren, då du endast får studiemedel under de veckor som du studerar.

En stor fördel med att inte ta studielån, utan bara bidrag, är att lånen måste betalas tillbaka. Lånen är ingen lön för att du studerar, utan det är pengar som du en dag måste betala tillbaka. När du väl kommit ut i arbetslivet kommer du önska att du faktiskt inte hade tagit lika mycket lån. Ett tips är att försöka hålla nere kostnaden. Om du kan bo hemma hos dina föräldrar, så kommer du att tjäna in mycket på det. Det är också många som väljer att kombinera att ta ett mindre lån och istället jobb för att dryga ut kassan. Du kan välja hur mycket lån som du ska ta varje termin. Du behöver alltså inte fatta ett beslut innan du börjar att studera, utan du kan börja med att ta mindre i lån och sedan öka om du märker att du behöver det. Eller minska på lånen om du märker att du tycker att det går bra att jobba.

Många bäckar små, bildar en stor å – och det gäller särskilt ekonomi. Det finns mycket som du kan göra för att hålla nere dina kostnader, många spartips, såsom att dela boende, äta hemma och ha en budget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *